Детски център

В 3 Стъпки

Нашият успех е вашето щастливо дете!

Детски център

В 3 Стъпки

Нашият успех е вашето щастливо дете!
  

По-малко родителски стрес през ваканцията в три лесни стъпки

02.06.2016

Ваканцията дойде и въпреки, че повечето родители се радват, че децата им ще могат да починат от дългата учебна година знаят, че само след няколко дни ще започнат да прехвърчат искри в резултат на скуката на детето, умората на родителите и други.

Децата са развълнувани и емоционално превъзбудени от перспективата за най-дългата ваканция, започват да се карат по-често, а когато не се карат се оплакват на родителите, че им е скучно и нямат какво да правят.

 

Така ваканцията носи както много забавление, така и доста напрежение особено за родителите, заобиколени от деца развълнувани от ваканцията, перспективата за море и т.н., които сякаш са неспособни да се оставят един друг намира и да играят без да има викове и сръдни.

 

Ето и няколко идеи как да запазите разума си през този едновременно приятен и стресиращ период.

 

1.Помогнете на децата да планират деня си.

 

Планирайте нещо забавно заедно, но оставете малките да измислят как да запълнят остатъка от деня сами. Не попадайте в ролята на денонощен детски аниматор, чиято единствена функция е да забавлява децата. Например можете да помогнете със скуката на малкия като му позволите да си извика приятел на гости за няколко часа, с който да поиграят или гледат филм например, за да можете да си свършите някоя работа междувременно. В останалото време от деня обаче, сина ви ще трябва да измисли сам какво да прави. Друго възможно решение е да заведете дъщеря си на басейн до обяд докато слънцето не е прекалено силно, като вместо да работите просто ще порелаксирате, но следобеда, тя ще трябва да се справи самичка.  :)

 

2. Изяснете правилата още в началото.

 

Подсигурете, че правилата са ясни още в началото на ваканцията, за да може когато малките дойдат и кажат „Няма какво да правя“ или „Скучно ми е“ да отговорите: „Ще излизаме в 4 следобед, но междувременно съм сигурен, че можеш да измислиш нещо забавно“. И най-важното: Не давайте предложение след предложение, след предложение за занимавка, само за да бъдат отхвърлени от малките в секундата, в която сте ги дали. Давайки прекалено много предложения показва на децата, че родителя е отговорен за тяхното забавление и занимания. Освен, че не е вярно, прави детето прекалено зависимо от възрастния и носи на родителя стрес, което повишава вероятността от караници между двамата.

 

3. Eдин родител с едно дете

Направете така, че да се забавлявате заедно достатъчно (обикновено 2 пъти седмично през ваканцията е напълно достатъчно). Най-важното правило е: 1 родител и 1 дете, за едно общо занимание (което е забавно както за възрастния, така и за детето) – без братя, сестри и съпруг/съпруга. По този начин постигате 2 неща:

  • Няма кавги

  • Улеснява емоционалната връзка и сближаване между себе си и детето

Много родители намират за по-лесно да се забавляват без да се напрягат само с едно дете, отколкото с цялото семейство едновременно. Може и да звучи странно, но семейното забавление често се надценява. Няма да навлизам в детайли, за да не ви отегчавам без да е необходимо, но ще спомена само, че има достатъчно изследвания, които потвърждават това наблюдение.

Децата обожават да имат един родител само за себе си, дори и за ограничено време. А без числено превъзходство и за родителя е по-лесно и забавно :)

 

И за финал:

Не се чувствайте виновни, ако на 5-ти Юни вече ви се иска децата да се връщат на училище. Ваканциите са по-трудни, отколкото изглежда на пръв поглед, особено за родителите. За никого не е лесно да се има превъзбудени деца, които не се спират по цял ден в продължение на 3 месеца :)

0 Коментара

 

НАЧАЛО • НАШИЯТ ЕКИП • БЛОГ • ЗА КОНТАКТИ

© 2024 In3steps Ltd. Всички права запазени.

Създадено от: