Детски център

В 3 Стъпки

Нашият успех е вашето щастливо дете!

Детски център

В 3 Стъпки

Нашият успех е вашето щастливо дете!
  

Важните въпроси при писането на домашни!

14.09.2016

Кавгите за домашни в училище са ужасно преживяване за цялото семейство и могат да продължават с часове всяка вечер. Замесените в тях започват да се ужасяват от прибирането у дома, отношенията между тях се обтягат, а детето се научава да мрази домашните още повече.

 

За щастие има ред неща, които можете да направите, за да стане писането на домашната работа по-търпимо и ефективно. И понеже подхода с всяко дете е различен, ще отговорим на 3 от най-важните въпроси свързани с този проблем.

 

1. 10-годишната ми дъщеря казва, че може да си пише домашната докато слуша музика. Струва ми се, че това я разсейва, но тя упорства, че не е така. Не мога да си представя как може да прави и двете едновременно! Какво да правя?

Вярвате или не, много деца могат да се справят с домашната докато слушат музика, понеже се превръща в успокояващ фонов шум. Не я закачайте и се опитайте да не Ви прави впечатление. Не забравяйте, че това е нейната домашна,  не Вашата и затова искате тя да взема решението да я напише и как да го направи. Дайте и малко пространство.

Внимание: Музиката рядко е проблем, телевизията обаче винаги е проблем, понеже отвлича вниманието.

 

2. Когато големия ми син (11 г.) седне да си пише домашната, малките му братчета (4 и 5 г.) обикалят около него непрекъснато и го разсейват ужасно. Радвам се да виждам, че са близки и играят заедно, но той си има работа. Искам да бъда честна с всички.

Умилителна ситуация и в известна степен е приятен проблем. Домашната обаче винаги е приоритет. Малките могат да играят с брат си по-късно. Дръжте ги настрана (например аз бих използвал нашето броене* в такава ситуация). От друга страна баткото може да пише домашната си в друга стая. Не се чувствайте виновни от това, че поставяте правилата. В крайна сметка това е основна родителска задача!

 

3. Синът ми МРАЗИ домашните! Как ад го накарам да бъде по-позитивно настроен към нея?

При никакви, ама никакви обстоятелства не му натяквайте или му говорете колко е важна и полезна. Какво да правите?

 

- Първо, демонстрирайте съчувствие, например „Мда… домашната работа често е трудна и изморителна“.

- Второ – установете ритъм и рутина, за да може да става от самосебе си. Важно е да не го подканите да пише или да го разпитвате за домашната му точно когато играе любимата си видео игра.

- Трето! Насърчавайте и поощрявайте за усилията, които полага, за да я напише. Да, усилия.

 

Да си говорим откровено – колко често децата наистина обичат да пишат домашните си?

 

 

*Броене – една от техниките използвани и преподавани в Първите 7© у дома и Първите 7© в училище. Попитайте ни и ще Ви кажем какъв е принципа напълно безплатно!

 

Проблема с домашните е един от най-предизвикателните за всеки родител. За щастие разполагаме с голям арсенал от подходи, които можете да приложите с лекота. Резултатите обикновено идват след около седмица-две. Ако не вярвате, просто ме попитайте :-) безплатно е!

0 Коментара

 

НАЧАЛО • НАШИЯТ ЕКИП • БЛОГ • ЗА КОНТАКТИ

© 2024 In3steps Ltd. Всички права запазени.

Създадено от: