Детски терапевтичен център

В 3 Стъпки

Нашият успех е вашето щастливо дете!

Детски терапевтичен център

В 3 Стъпки

Нашият успех е вашето щастливо дете!
  

Много родители отлагат или избягват посещението при детски психолог с обяснението, че ще го израсте или че проблема не е толкова сериозен. Но съгласете се, че ако проблема не е чак толкова сериозен, значи подобрението няма да изисква толкова голямо усилие.

Работата на детския психолог е да помогне на детето (и на Вас) да се чувствате по-компетентни и уверени, не обратното.

 

Да заведеш детето си на консултация с детски психолог НЕ ОЗНАЧАВА, че си лош родител. Всъщност да му осигуриш подходящата професионална помощ е по-скоро точно обратното - невероятен подарък, който да:

- намали страданието,

- да подобри комуникацията,

- да помогне на детето да се справи с предизвикателствата

 

Детският психолог не е родител, тази роля е само Ваша. Работата на психолога добавя към, а не заменя родителската грижа. Той е комбинация между учител, мотиватор, близък на семейството, който го е грижа за детето, но има и дълбоко познание за детското развитие, междуличностните отношения и клиничната практика и наука.

 

Ето и отгворите на 5-те най-често задавани въпроса, преди да се срещнем за консултация:

 

1. Какво представлява работата с психолог?

 В зависимост от това в каква насока има нужда да се работи се стремим да помогнем на децата да станат експерти в сфера, в която изпитват трудности и да се научат да се спряват сами. Ще се изненадате, но в голяма част от случайте , всъщност консултациите ни приключват с първият път, тъй като реално не съществува проблем, за който е необходима работа с психолог. По- скоро е налице типична практика, която тревожи родителите, но ние сме в състояние да ви дадем нужните насоки да преудолеете съответните състояния без да е необходима професионална помощ.

Ние работим в посока на:

- по-добра комуникация

- поглед на ситуациите от различен ъгъл

- намиране на нови приятели

- справяне със стрес и стресови ситуации

- повишаване на самочувствието

Нашата работа е да осигурим едновременно практическа и емоционална подкрепа за Вас и Вашето дете.

 

2. До колко родителя участва в процеса?

 Предпочитаме да работим в екип с родителите. Считаме, че нашата роля трябва да бъде на експерти в психологично отношение, а тази на родителите - да са експертите по отношение на детето и семейството си. Нашата обща задача е да намерим общи идеи как да помогнем на определено дете в определен момент.

 

Обичайно колкото по-малко е детето, толкова по-голям е ангажимента на родителите към терапията. С най-малките, до голяма степен родителтие са основните терапевти, понеже са заедно с него през повчето време и Вие ще сте тези, които ще прилагате стратегиите, които изработим заедно.

 

Дори и с по-големи деца обаче смятам, че мнението на родителя е много важно. Децата не винаги искат или могат да ми дадат информацията, от която се нуждая и затова като цяло предпочитаме да поговорим за около 5-10 мин. преди или след сесията, за да разбераем как вървят нещата. Това помага и на родителя, и на психолога да бъдат възможно най-информирани.

Сравнително рядко се случва, но понякога е необходимо да работим всички заедно - психолог, родители и дете. Друг по-особен случай е когато се налага да работим само с родителите - например когато детето не е на възраст, в която има необходимия капацитет да се справи само. Например при развод, загуба на близък и т.н.

 

Според нас терапията не трябва да е мистериозна  и вие, родителите имате право да знаете върху какво работим и как. От друга страна децата също се нуждаят от лично пространство и трябва да знаят, че могат да се доверят на психолога, затова е нужно да се запази определена конфиденциалност.

 Ако има сeриозен риск нашите специалисти ще Ви кажат със сигурност!

 

3. Как ще започнем?

 Обикновено първоначално искаме да се срещнем само с родителите по 2 причини:

- дава ни се шанс да научим всичко необходимо за семейството Ви, историята на проблема, какво е помогнало и какво не е досега, както и да науча повече за силните страни на детето Ви. Много по-лесно е без детето.

- дава Ви възможност да оцените психолога, да прецените дали той е правилният специалист за семейството Ви

И понеже изследванията показват, че един от главните индикатори за успешен изход от терапията е връзката на детето с терапевта, ще Ви попитаме дали мислите, че детето Ви ще се свърже с нашият терапевт емоционално. Ако отговора е ДА, значи сте на точното място. Ако ли не,ние ще се погрижим да Ви изпратим при колега, квалифициран поне колкото нашите специалисти.

И в двата случая ще можете да кажете убедено на детето си "Запознахме се с един батко/кака и мислим, че много ще ти хареса", по този начин ще е по-лесно и дойде и да се срещне с нас или колегата, при когото Ви насоча.

 

4. Мисля, че детето ми ще се притеснява да дойде и говори с Вас. Какво да му кажа?

 За съжаление много малко деца искат да посетят психолог първоначално. Нормално е да са нервни понеже не знаят какво да очакват и често мислят, че това означава, че са били непослушни.

При нас обаче Ви даваме гаранции, че детето Ви ще бъде спечелено още при първият контакт. В първата сесия целта ни е да накараме детето да се чувства спокойно и разбрано и да излезе с усещане за надежда, че можем да работим заедно, така че нещата да се подобряват. Ако детето Ви харесва някоя от госпожите си, можете да му кажете, че съм като терапевта е като нея.

На по-малки деца можете да кажете нещо като "Той/Тя е един добър батко/кака, който/която помага на децата да са по-щастливи и да се разбират по-добре с приятели и семейството. Освен това има цял куп игри и играчки при него/нея!"

 

С по-големи деца е по-сложно, но затова сме ние, да Ви помогнем с формулировката. и с малките, и с големите.

Понякога стига и едно "Просто пробвай за 2-3 срещи и виж как ще потръгнат нещата"

 

5. Колко скоро да очаквам подобрение?

 Това е един от най-трудните въпроси, понеже ние хората се променяме с различни темпове.При по-заплетени случаи, в които детето трябва да се научи на много неща и поведения, обикновено отнема по-дълго. Ще ни трябва малко време да го накараме да се чувства комфортно с нас (да намерим точният човек от екипа ни, който най- добре ще се сработи с вашето дете ), за да открием най-добрата стратегия.

Ако е нещо просто като тръшкане обикновено няма нужда от терапия и обикновено можете да видите значителен прогрес след 2-3 седмици.

Ако има по-бързо и лесно решение, обикновено родителите сами стигат до него, преди да се консултират с психолог.

 

Все пак искаме да подчертаем, че нашите специалисти вярват и са обучени терапията да не се провлачва във времето. Обикновено се срещаме с децата веднъж-два пъти седмично до 6 месеца. Въпреки, че в зависимост от предизвикателствата може и да отнеме по-дълго, но в такъв случай си правят почивки по 1-2 месеца от време на време, за да не изглеждат нещата непреодолими.

Ние държим на изграждането на доверие във Вас, затова и сме длъжни да Ви обясним, че прогресът рядко се движи по права линия. Понякога децата показавт бързо подобрение, а след това задържат на едно ниво. Друг път започват бавно, но скоро започват да правят големи стъпки напред, след това може да стане трудно отново и да се върнат крачка назад.

Основното е да бъдете спокойни, че психологът ще бъде на разположение по всяко време за Вас, ще обсъжда често развитието на нещата, ще взема под внимание и вашата обратна връзка и гледна точка за нещата. Само така можем да бъдем сигурни, че се фокусираме върху най-важните сфери и като цяло се движим в правилната посока.

 

 

НАЧАЛО • НАШИЯТ ЕКИП • БЛОГ • ЗА КОНТАКТИ

© 2024 In3steps Ltd. Всички права запазени.

Създадено от: